Hårkan

Hårkanturen är vår mest använda i verksamheten. Dels erbjuder den en fantastisk naturupplevelse med fjäll, sjöar och skogar, dels för att det i Hårkans sjö & älvsystem nästan alltid finns tillräckligt med vatten för att kunna paddla. Har du bokat en tur på Hårkan är risken minimal att du råkar ut för lågvatten (vilket är fallet med t.ex. Storån och Långan). 

Vi har flera fasta startplatser i Hårkan:

Ulen (Norge) 150 km (10 dagar)

Ulen är den mest avlägsna startplats vi vill rekommendera på Hårkanturen. Startplatsen ligger alldeles nedanför ett 5 meter högt vattenfall. Det är en mycket fin plats med vindskydd, eldplats och utedass. 

Ni börjar med att paddla på en liten å och som rinner ut från Bergelia nationalpark. Efter ca 2 km slingrande å (där det har siktats mycket bäver och älg) så paddlar ni ut i sjön Ulen (342 möh). Fortsätt längs sjöns södra sida där det inte blåser lika mycket som på den norra sidan. Så småningom lämnar ni Ulen bakom er och paddlar in i sjön Rengen. Efter ytterligare omkring 10 km passerar ni gränsen till Sverige. 

Efter 4 km kommer ni fram till det tolv meter höga Rengsfallet. Där är ni tvungna att lyfta upp kanoterna och dra dem på kanotvagn (eller bära) ca 400 meter. Sätt i igen i Valsjön. Här finns en camping med små stugor ett par hundra meter bort och ytterligare 1 km bort finns en livsmedelsbutik (ICA) endast 50 meter från vattnet. Här ligger också en bensinstation. Om ni inte behöver fylla på era förråd så paddla istället längs södra stranden på Valsjön; här finns dock inga valar, men gott och väl röding, gädda, öring och abbore. Bästa fisket är strax nedanför vattenfallet Regnsfallet. Fiskekort säljs på ifiske.se , Hårkankortet heter det som täcker mestadels av turen Priset är ca 500 SEK/person/vecka. Det gäller dock inte i Norge, då en separat licens kan inhandlas på en matbutik i Sörli, på den norska sidan gränsen.

Camping är ej tillåten vid isättningsplatsen nedanför vattenfallet men det går bra att stanna här och fika/äta.

Paddla ytterligare 7 km längs med Valsjöns södra strand (där det finns några fina rast/naturtältplatser) och ni kommer fram till utloppet ur Valsjön. Antingen tar ni upp i närheten av en sandstrand på södra sidan eller så paddlar ni under bron (där finns dock en hel del stenar som sticker upp). När vi reser upp till starten för 150 km brukar vi stanna och kika lite extra på hur det ser ut ifrån bron som går över älven här.

OBS: fiskeförbud i Toskströmmen som har en privat fiskesträcka som räcker nedanför forsen.

Lyft med kanotvagn från vänstra sidan vid en stenkista. Paddla inte längre än så, för sedan blir det tufft för en vanlig canadensare som snabbt fylls med vatten pga högs vågor. Efter någon kilometer med kanoten på en kanotvagn (eller handkraft/bära) så sätt i nedanför forsen. Det saknas skylt, men isättningsplatsen är lätt att känna igen. Nu befinner ni er på startplatsen för 110 km.

Valsjöbyn 110 km (7 dagar)

Startplats strax nedanför Toskströmmen. Toskströmmen är en väldigt livsfarlig svår fors som ni absolut inte ska paddla om ni inte är proffs och har en kort forskajak. Nedanför strömmen däremot är en fin plats att börja på, där det också finns eldstad men inte vindskydd. 

Paddla genom gapet ut till Hotagssjön. På höger sida finns en vit kyrka och om ni glömt något så kan ni paddla en extratur in till Rötviken där det ligger en camping med små stugor, samt en livsmedelsaffär strax bakom campingen. Det går även bra att starta i Rötviken istället för nedanför Toskströmmen.

Om ni istället paddlar längs vänstra sidan efter att ha startat nedanför forsen så följ den vänstra sidan ända tills Hotagssjön smalnar av. Där kan ni med fördel sedan paddla över till sjöns högra sida.

OBS: Vid hård vind, ligg kvar på vänstra sidan tills det lugnar ner sig.

Paddla vidare och neröver tills ni passerar starten för 90 km (se ovan). De hus ni då ser är de som ligger i Åviken där det endast bor en bofast familj, men där det också finns en del fritidshus. 

Ålviken 90 km (5 dagar)

Startplats på norra sidan av Hotagssjön, nära Ålviken (ej i samhället Ålviken). Fin startplats i en vik där det sällan blåser – möjlighet att övernatta i tält. Här finns dock inget vindskydd. 

Paddling längs Hotagssjöns södra sida där det ofta blåser betydligt mindre än på den norra sidan. Vindskydd saknas men det finns en del fina naturplatser som mycket väl lämpar sig att tälta på.

OBS: Undvik vindskyddet som finns på en ö mitt i sjön. Dit kan man mycket väl paddla på kvällen när det är vindstilla, men på morgonen kan det blåsa så hårt att ni inte kan lämna ön och blir kvar där hela dagen.

Efter ca 15 km kommer man ner till dammen vid Hovdet, där Hotagssjön slutar. Denna damm reglerar vattenståndet i Hårkan. Varning för utloppet vid dammen! Håll minst 25 meters avstånd till utloppet för att inte dras med i suget. Ta upp kanoterna vid dammens vänstra sida, vid det gamla utloppet. Där finns ett stort träbord med bänkar att sitta och äta vid.

Sedan har du två alternativ: 1) gå med kanotvagn ca 200 meter rakt ner mot strömmen, sätt i och paddla vidare ca 600 meter (ibland är strömmen stenig) och ta upp kanoten igen på vänster sida. Här ligger Kyrkstensfallet (5 meter). Varningsskyltar finns inte - vilket en del kanotiser bittert fått erfara genom åren när de kantrat efter att deras kanot tagit in för mycket vatten. Eller 2) Gå med kanoten på grusvägen mot vägen som går mot Laxviken. Halvvägs upp finns en väg till vänster. Där går ni under bommen och vidare ca 2 km. Sätt sedan ner kanoterna nedanför vattenfallet.

Det bekvämaste sättet är att paddla försiktigt nerför forsen och sedan ta upp innan vattenfallet (alternativ 1). Denna sträcka är dessutom mycket fin att fiska öring & harr i.

Paddla vidare efter fallet och genom Lövsjön och Lövsjöströmmen.

Lövsjön 60 km (3 dagar)

Start vid östra sidan av Lövsjön. Först sjöpaddling någon kilometer, sedan börjar Lövsjöströmmen (bra öring- och harrfiske). Vid normalt vattenstånd går det bra att paddla nerför strömmen, om du paddlar långsammare än strömmen = paddla baklänges med paddlarna= bromsa. Vid lågt vatten kan du lyfta förbi strömmen, eller tåga kanoterna (gå på stranden med ett långt rep som fästs i kanotens för och akter). 

Näsaforsen 50 km (2-3 dagar)

Start strax nedanför Näsaforsens kraftverk där det finns ett vindskydd, bord, eldstad, samt ett utedass. En mycket lämplig plats för större grupper att tälta på eftersom den öppna ytan är stor som en halv fotbollsplan. Här finns också bra fiske, med chans att fånga öring, harr, gädda, abbore och troligen även sik.

Paddling längs med land på Sandviksjön fram till Edsforsen (se ovan) där ni antingen paddlar vänstra fåran, eller lyfter upp kanoterna och går med kanotvagn längs med vägen ca 800 meter. Reka den vänstra älvfåran innan ni paddlar! Vid lågvatten kan det vara svårt att paddla. Ser ni inga stenar går det troligtvis bra om ni paddlar långsammare än strömmen (båda paddlar bakåt på var sin sida av kanoten). 

OBS1: Paddla absolut inte älvfåran längs vägen. Strömmen är mycket kraftig och stenig. 

OBS2: Lägg ej två kanoter på en vagn. Då riskerar ni att vagnen eller kanoten skadas.

Edsforsen 40 km (2 dagar)

Lämplig tur för de flesta med start nedanför Edsforsen vid ett vindskydd med utedass. Ofta finns där även ved som fiskevårdsområdet fraktat ut. 

Turen går genom blandskog med mest tall och gran. Stränderna är steniga. Längs med älven finns vindskydd utplacerade på ett avstånd om ca 1-2 km. Där är underlaget mestadels torrt med gräs och öppna platser (betydligt färre mygg än i skogen). Det finns ca femton vindskydd från Edsforsen och ner till Lit. Det sista vindskyddet är det som ligger vid Blåberget, 6 km uppströms från Lits camping.

 

Tveka inte att höra av er om ni har några frågor angående Hårkanturen. Se länkarna nedan för aktuella priser.